רקע כללי
פסח הינו חג יהודי מן התורה והינו הראשון מבין שלושת הרגלים. הוא נחוג שבעה ימים, מט"ו בניסן ועד כ"א בניסן.
שמו של החג נובע מהפסוק "ואמרתם זבח פסח הוא לה' אשר פסח על בתי בני ישראל" (ספר שמות, פרק י"ב , פסוק כ"ז).
החג הראשון של פסח במסגרתו נחוג 'ליל הסדר' מציין את יום יציאת בני ישראל ממצרים, והחג השני את יום קריעת ים סוף בפני העם היוצא. בין שני ימי החג יש את ימי חול המועד בהם ממעיטים בעיסוק בפרנסה ונוהגים בהם בחגיגיות.
סדר יום וזמנים
מנהגים
- איסור אכילה ובעלות על חמץ (בצק שתפח) במהלך כל שבעת ימי החג, וחצי היום שלפניו.
- מצוות הלילה הראשון של החג "ליל הסדר".
- בימי חול המועד: בימי חול המועד על פי ההלכה יש חובת שביתה מכל מלאכה. כלומר אין ללכת לעבודה או לעסוק במסחר, אלא במקרים בהם המעביד אינו מאפשר חופשה, או שעלולים להיגרם הפסדים, או כשהעבודה חיונית כדוגמת שירותים רפואיים.
- הגבלות הלכתיות מיוחדות קיימות על מקצת המלאכות כגון תספורת וגילוח הזקן, כביסה, בנין, כתיבה ועוד
המלצות
-
- חמץ בארגון: כדי להתחשב בעובדים השומרים כשרות בחג, כדאי להיערך בארגון לפי ההנחיות המתאימות ולמצוא את הפיתרון המתאים לכלל עובדי הארגון. יש ארגונים המקצים אזור שבו עובדים שאינם שומרי כשרות יכולים לצרוך מוצרי חמץ. מומלץ לקבל את ההחלטה יחד עם עובדי הארגון שומרי הכשרות ולעדכן בצורה רגישה את שאר העובדים תוך דיאלוג משותף.
- הסעדה: בחלק גדול מהארגונים, נהוג להתחשב בעדות השונות ולהתאים את התפריט למקובל עבור כולם. כך, למשל הם ימנעו מהכללת קטניות בתפריט, היות וחלק מהקהילות אינן אוכלות אותן בפסח.
- פעילות לציון החג: בארגונים רבים מקובל לתת מתנות לחג וכן לכנס את העובדים לטקס ברכות לחג. מומלץ לבצע התכנסויות אלו באופן שיכבד ויהיה רגיש גם ללא-יהודים, למשל – מוסלמים שלא ישתו יין או שלא יוכלו לקבל יין במתנה.
- על פי ההלכה, בימי חול המועד ובערב ליל הסדר, העובדים במשרות שאינן חיוניות לתפקוד הארגון אמורים לצאת לחופשה במידה ואין בכך פגיעה בפרנסתם.
- בשל העובדה שימי חול המועד הינם ימים מקוצרים, וכן שעובדים רבים נמצאים יש בחופשה מסיבות דתיות ו/או תרבותיות אחרות, לשקול שלא לקיים השתלמויות מקצועיות דחופות בתקופה זו.
שימו לב:
חודש אפריל רווי בחגים ומועדים – פסח, פסחא, נביע שועייב, יום הזיכרון לחללי צה"ל ולנפגעי פעולות האיבה. חשוב לתכנן את פעילות חודש אפריל מראש ובהתאמה לכך שיעדרו עובדים רבים ממקום העבודה במהלך החודש.
המלצה חמה – הקימו "צוות חגים" מגוון, מקרב העובדים שיהיה אחראי על ציון החג בארגון ובחירת המתנות לעובדים.