רקע כללי
סליחות
סליחות הן קטעי פסוקים, תפילות ופיוטים הנאמרים בעשרת ימי תשובה. במרכז אמירת הסליחות עומדת הזכרת י"ג מידות הרחמים ותוכנן העיקרי הבעת חרטה ובקשה לסליחה ולמחילה על העוונות.
חודש אלול מכונה 'חודש הרחמים והסליחות' ועניינו הכנה רוחנית לקראת 'הימים הנוראים', הלא הם ראש השנה, עשרת ימי תשובה ויום הכיפורים. תקופת הסליחות נקראת כך על שום קטעי הפיוט והווידוי שנכתבו בימי הביניים ונאמרים במהלך חודש אלול. נוהגים לומר סליחות בציבור בלילה לאחר חצות או בבוקר לפני תפילת שחרית.
על פי המסורת היהודית, עשרת הימים הראשונים בחודש תשרי מוקדשים לחשבון נפש, לחרטה ולבקשת סליחה על המעשים וההתנהגות בשנה שחלפה במטרה לשוב מן המעשים הרעים ולחזור למוטב. ימים אלו, המבטאים המתנה לגזר הדין שאלוהים חותם לכל אדם, מצוינים באמירת סליחות, בתוספות מיוחדות לתפילות, בתקיעת שופר ועוד.
צום גדליה
צום גדליה יחול השנה ב6 באוקטובר 2024, החל מעלות השחר ועד צאת הכוכבים. צום זה מציין את רצח גדליה בן אחיקם, שהיה נציב על יהודה בימים שלאחר חורבן בית המקדש. רצח זה נחשב לרצח הפוליטי הראשון בעם ישראל.
סדר יום וזמנים
מנהגים בתקופת הסליחות
- במהלך תקופת הסליחות יש המרבים בקריאת תורה וספרות תשובה.
- שעות התפילה ארוכות ונמשכות לתוך הלילה ובשעות הבוקר המוקדמות.
המלצות
התאמת הסביבה הארגונית בצום גדליה ובתקופת הסליחות
- מומלצת גמישות בשעות העבודה לעובדים המתפללים בשל השהות הממושכת בבית הכנסת.
- מומלץ לבחון את האפשרות להגדיר מקום ייחודי לתפילה לעובדים דתיים שיוכלו לקיים את התפילות הנדרשות במקום העבודה. לעיתים ניתן להגדיר אחראי למקום התפילה של העובדים והוא אחראי על תחזוקת המקום והתאמתו לצורך של העובדים.
- ביום צום גדליה (וימי צום נוספים במהלך השנה) מומלץ לבדוק עם העובדים הצמים מה הצרכים שיקלו עליהם לעבוד ביום זה ולהיערך בהתאם.
- אין איסור מלאכה בצום גדליה, אולם מומלץ להימנע מעריכת פעילויות שאינן חיוניות.
פעילויות מקצועיות בארגון
בצום גדליהו– אין איסור מלאכה, אולם מומלץ להימנע מעריכת פעילויות שאינן חיוניות.